tisdag 10 maj 2016

Iliaden på ett inlägg. It's gonna be intense.

Iliaden börjar när Akilles pappa inte bjuder in gudinnan Eris till sitt bröllop på grund av hennes vana att skapa konflikter mellan människor. Hon ville då visa på en riktig konflikt och kastar in ett guldäpple där det står “Till den skönaste” för att skapa ett gräl mellan gudinnorna Athena, Hera och Afrodite. Alla ansåg sig nämligen vara den vackraste. För att bestämma vem som ska krönas till den vackraste blev den trojanske prinsen Paris utsedd till domare. Afrodite vinner genom att lova honom den vackraste kvinnan på jorden, den sköna Helena, om han röstade på henne. Helena är redan gift med kungen av Sparta, Menelaos. Paris rövade bort Helena från Menelaos och denna handling ledde till krig eftersom Paris som Trojan tog något från kungen av Sparta.


Paris hade vid födseln blivit spådd. Det förutspåddes att han skulle orsaka Trojas undergång och han adopterades bort och växte upp som herde. Detta visste ingen om och att han som egentlig Trojansk prins rövade bort en drottning av den rivaliserande stadsstaten ledde till krig vilket ingen kunde tro. Detta visar på att ingen kan fly från sitt öde hur en än gör.


Akilles blir alltså osams med Agamemnon av Mykene, som är grekernas ledare. Bråket handlar om att Agamemnon lagt beslag på en ung flicka som Akilles gillade. Akilles ber då om hjälp till sin mor och modern ber Zeus om hjälp. Zeus gör så det går bra för trojanerna i kriget. Dock står Hera, Zeus fru, på grekernas sida.


Akilles lånar sedan ut sin rustning till bäste vännen Patroklos. Han han blir dödad av Hektor som är den bäste kämpen bland trojanerna. Då försonar sig Akilles med Agamemnon och ger sig in i striden återigen. Akilles dödar Hektor och med sin stridsvagn släpar han Hektors lik runt sin bäste väns grav trettiosex gånger. Hektors pappa, kung Priamos av Troja, resterna av sin sons lik.

Ja, den var komplicerad. Slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar