tisdag 10 maj 2016

Vem skrev, vem tänkte? These dudes.

Enligt Källan (1998) kallades de som skapade litteratur i antikens Grekland för rapsoder. De var de första professionella underhållarna och deras jobb var att resa landet runt och berätta historier. Rapsoderna kunde också sätta ihop långa och rytmiska verk som kallades epos. Som en parallell till dagens samhälle kan rapsoderna jämföras med rappare. Inte bara orden är lika, innebörden påminner också om varandra. Rapparen använder rytmiska texter för att förmedla känsla och mening vilket också Homeros, som exempel, gör genom Iliaden. Centrala teman och motiv är kärlek och hat, medlidande och förlåtelse, mm. vilka alla också behandlas i nutida raplåtar.

Men många människor som skapade nedskrivna texter under antikens Grekland var också filosoferna. Till exempel skrev Platon sitt verk Staten runt år 380 f.kr. Han och andra filosofer som Sokrates samlade sina konversationer och filosofiska funderingar i denna och den har påverkat dagens samhälle stort. Människor viger fortfarande sina liv till att tolka hans verk och liv.

Det var också främst männen som skrev litteratur under antikens Grekland enligt Hej Litteraturen!, ett tv-program på UR. Det var den manliga eliten som var medborgare med politiska rättigheter, och som skapade litteraturen. Kvinnor fick ingen utbildning och lärde sig då aldrig att läsa och skriva, vilket är nödvändigt för att skapa litteratur. Sapfo var dock en kvinnlig vislyriker under 600-talet f.kr. som på ön Lesbos skapade dikter tillsammans med andra kvinnor. Hon är en av de få kvinnor som vi vet om skrev i antikens Grekland, och perspektivet som vi i första hand har dit är männens.

Dock diskuteras det också om det fanns grupper av folk som skrev tillsammans. På Nationalencyklopedins hemsida om Homeros, författare till Iliaden och Odysséen, kan man läsa om den homeriska frågan. Den ställdes för första gången av F.A. Wolf 1795 och han visade att dikterna gick tillbaka på en del dikter som var författade av olika personer och som fördes vidare muntligen tills de sammanställdes på 500-talet i Athen. Men det finns flera hypoteser om hur de stora eposen blev till. Vissa anser att de faktiskt författades av en enda stor diktare men vissa ser också att Iliaden och Odysséen ursprungligen var ett antal mindre dikter som sedan förenats till två stora verk. Idag tros dock Homeros vara en enda person som med sitt musikaliska snille sammanställde ett flertal dikter men införde nya former och funktioner i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar