onsdag 25 maj 2016

Vem vill ha lite litteratuuuur??? Dessa människor. Varför vill ni ha den??? Därför.

I det grekiska samhället fyllde litteraturen flera olika funktioner. Enligt boken Källan (1998) förmedlade Iliaden och Odysséen ett gemensamt kulturarv och hjälpte grekerna att identifiera sig som greker, särskilt i krigens tid. Samtidigt förmedlade de också mycket av grekernas syn på religion och världen, vilket användes i den skolundervisning som fanns (givetvis för överklass-barnen). Lyriken gav stämning och känsla åt högtidliga eller intima situationer, och fungerade tillsammans med musik för att skapa en känsla av gemenskap.

Som källan svenska123.se påstår att den grekiska litteraturen utvecklades ur myter om Gudarna och om olika mänskliga hjältar. Från början spreds myterna muntligt, via så kallade rapsoder. Men någon gång under 700-talet f. Kr skrevs de mest centrala berättelserna ner. Dessa nedskrivna berättelser kom att utgöra kärnan i den grekiska litteraturen.

Teatern hade sin början i antika Grekland. Enligt Källan (1998) visades olika verk som t. ex. Iliaden upp där och allmänheten kunde gå och kolla. En kan dra slutsatsen att eftersom det var medelklassen som hade hand om handel m.m. så var det de som gick och kollade på teater. Alltså var en del av litteraturen skapad för den fria allmänheten att ta del av, precis som idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar